Истината за Триклозан: когато видите думата „антибактериален“ в етикетното съдържание на даден продукт, замисляли ли сте се какво точно е неговото значение? Ако сте като мен, преди да проучите точното значение на етикета за думата, най-вероятно мислите „Да, това сигурно е нещо полезно и добро!“

Реалността обаче е друга. Етикетът „антибактериален“ е показател, че продукта, който сте избрали съдържа вредни химически елемнти, които причиняват чернодробна фиброза, цироза и рак. Щом едни продукт е класифициран като „антибактериален“, това означава, че в съставките му има елемент известен като триклозан. Триклозанът може да бъде открит в много продукти, които ползваме ежедневно, включително паста за зъби, сапун, прах за пране, дезинфектанти за ръце, материи, и дори детски играчки.

В момента съставката Триклозан е в процес на задълбочено изследване от страна на американската Агенция за Храните и Лекарствата (FDA) поради опасния и ефект върху върху човешкия организъм и околната среда.

Според Health Canada, канадската Агенция по здравеопазването заключи, че използването на триклозан в големи количества вреди на околната среда и вече е контролирана в Канада, като опасно химическо вещество. The Breast Cancer Fund съобщава, че Триклозан „създава комплексна комбинация с естрогенен и антиестрогенен, и андрогенен и антиандрогенен ефект“. Всички тези дълги думи означават, че Триклозан причинява анормално (ненормално) формиране и развитие на гърдата, и влияе негативно върху цялостното и здраве.

Актуални тенденции и изследване на Триклозан

Проучване направено наскоро установи, че дори ниски дози от триклозан увеличават скоростта на разпространение на човешки ракови клетки на гърдата, карайки ги да се размножават по-бързо. При по-високи нива на Триклозан, съответно, процеса става още по-токсичен.

Триклозанът се свързва с протеините в кръвта и лесно се изхвърля посредством урината или чрез други процеси на тялото, поради което той обикновено се счита за безвреден за хората. Обаче, при хора, които не метаболизират веществото бързо, то може да остане в кръвта доста дълго време. Взимайки предвид абсолютните нива на които ежедневно е изложен средно статистическия индивид, учените са прави да се притесняват.

Важно е да посочим, че според резултатите от изследване на клиниката Майо (The Mayo Clinic), Триклозан променя хормоналното регулиране в организма, като същевременно допринася за развитието на резистентни микроби и отслабването на имунната система.

Техният доклад гласи:
„Триклозан не е необходима съставка за много домашни продукти на пазара. Докато Триклозан добавен в пастата за зъби може да предотврати възпаление на венците, за сега няма доказателства, че антибактериалните сапуни и миещи препарати, съдържащи триклозан предоставят никакви допълнителни ползи.“

Д-р Джеймс М. Стекелбърг (Dr. James, M. Steckelberg), който е автор на доклада, препоръчва на заинтересованите потребители да ползват продукти, които не съдържат Триклозан!

Тук можете да видите как да си направите сами паста за зъби с чисти съставки според Discovery Network:

Дори големите медии вече говорят за опасностите от Триклозан: