Разглеждайки известните симптоми при рак на панкреаса, може да се каже, че заболяването обикновено не причинява много симптоми или особени признаци в ранния етап. Това е основната причина, поради която той е коварен и трудно може да се открие и диагностицира. Тъй като ракът расте, то симптомите  се променят с времето.

Повечето  симптоми при този рак са доста неясни и могат да приличат на други болести. Пример за това е коремната болка, която започва като временен дискомфорт, преди да стане по-болезнена и по-честа. Симптомите могат да бъдат признак на други по-общи заболявания като: панкреатит, гастрит, камъни в жлъчката или хепатит. Това означава, че хората  започват да се лекуват, но диагнозата е погрешна.

Важно е да запомните, че някои от симптомите, описани тук, са общи за много болести и не могат да са винаги признак на рак на панкреаса. Но ако имате трайни необясними симптоми, то трябва да се свържете с Вашия лекар и да искате изследвания за онкологично заболяване.

На-често срещаният  рак на панкреаса са екзокринните тумори (95%). Техните симптоми могат да бъдат много неясни и зависят от това в коя част на панкреаса са.

Ето основните симптоми при рак на панкреаса:

1. Болки в корема
Болката е симптом при около 70% от случаите на рак на панкреаса. Тя често започва като общ дискомфорт или болка в коремната област, която може да се разпространи до гърба. Тя се усилва след хранене или в легнало положение. На пръв болката може да идва и си отива, но с течение на времето  става по-постоянен.

Болката е причинена от рак, засягащ нерви или органи, в близост до панкреаса.

2. Жълтеница
Жълтеница се среща при около 50% от случаите на рак на панкреаса. Най-честите признаци на жълтеница са пожълтяване на кожата и бялото на очите. Други признаци включват – тъмна урина, бледи изпражнения и сърбеж по кожата.

Жълтеницата се развива, когато има натрупване в кръвта на вещество, наречено билирубин. Веществото е страничен продукт на червените кръвни клетки и то обикновено се премахва от тялото в жлъчния сок, произвеждан от черния дроб. В случая туморът расте в панкреаса и може да блокира жлъчен канал, така че жлъчката и билирубин продължават да се натрупва в организма. Това е известно като обструктивна жълтеница.

Жълтеница може да бъде причинена от други неракови състояния, като камъни в жлъчката блокиране на жлъчните пътища.

3. Необяснимо отслабване
Загубата на много килограми без специален повод може да е знак, че нещо не е наред. Има и загуба на апетит или промени в хранителните навици.

Ракът на панкреаса може да повлияе на способността на панкреаса да произвежда храносмилателни ензими, които помагат да се смила храната, особено богата на мазнини храна.

4. Други общи симптоми на рак на панкреаса

Тези симптоми са често срещани, но не всеки ги има:

Стеаторея – Касае промяна във вида и миризмата на изпражненията.

Гадене – Туморът може да блокира жлъчния канал или притиска дванадесетопръстника.

Нарушено храносмилане /киселини в стомаха – Това  може да е бъде симптом на рак на панкреаса, особено при по-възрастни хора.

Висока температура и втрисане – Ако е възпаление на панкреаса от тумора има висока температура и втрисане.

Диабет – Диабетът може да се развие, ако тумор пречи на панкреаса работи правилно. Диабетът е свързан с рак на панкреаса при по-възрастни хора.

Болки в гърба – Болка в горната част на гърба може да възникне, ако ракът се разпространява нервите около панкреаса.

Прекалена умора – Чувство за необичайна умора след хранене.

Повечето панкреатични невроендокринни тумори не причиняват специфични симптоми.

ВАЖНО: Ако публикацията Симптоми при рак на панкреаса: какво трябва да знаем! ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!