Витамин В17 Амигдалин в България Форуми Ензими Ензимите и здравословния начин на живот според Д-р Хироми Шиния

Преглеждане на 1 съобщение (от всички 1)
  • Автор
    Публикации
  • В17 Ентусиаст
    Отговорник
    Брой публикации: 12

    Ензимите и здравословния начин на живот според Д-р Хироми Шиния

    Ензимите контролират целия човешки живот и жизнената енер­гия. Дори за ходенето пеша или заспиването са нужни ензими. Ако на заспиване си мислите, кога трябва да се събудите на следващата сутрин, често се будите приблизително в това вре­ме. Това може да бъде приписано на ензимите, защото самият акт на мислене не е нищо повече от работа на ензимите в мозъ­ка. Всяко нещо, което човек прави, било то да движи ръката или очите си или да използва ума си, зависи от функциите на ензимите.

    Човешкото тяло е приспособено да поддържа естественото си равновесие, т.нар. хомеостаза – биологичен баланс. Оздравя­ването на рана от порязване или възстановяването на нормал­ния цвят на кожата след слънчев загар са примери как тялото възстановява хомеостазата. Телесните хомеостатични функции реагират чувствително на всяка анормалност и се опитват да върнат тялото към неговото първоначално, нормално здравно състояние. Ето защо, ако внезапно се заемете с усилени физи­чески упражнения или си легнете в три сутринта вместо в оби­чайното вечерно време, или се събуждате в четири сутринта вместо в шест, тялото се опитва да се приспособи към тези не­нормални положения. Ензимите са тези, които помагат на тяло­то да регулира хомеостазата.

    Ако анормалните явления се случват рядко, тялото ще мо­же да се справя с тях. Ако обаче аномалиите се повтарят продължително време, първоизточните ензими се изразходват и вътрешният баланс на телесните ензими се срива. Ето защо воденето на добре регулиран живот означава предпазване от из­лишно изразходване на първоизточните ензими.

    Хора, които стават късно или водят нездравословен живот, изразходват много повече първоизточни ензими. Смятам, че причините за смърт вследствие на прекалено много работа са свързани с пълното изтощаване и изразходването на първоиз­точните ензими.

    Да си лекар е предизвикателство, но откакто практикувам вече 45 години тази професия, никога не съм работил в ущърб на здравето си. Така е защото успях да водя живот, който не из­тощава основните ми ензими. Като обсъждам по-нататък моя начин на живот, нямам намерение да ви внушавам да ми подра­жавате напълно. Всяка личност има свой индивидуален жизнен ритъм и моят може да не е най-подходящ за вас.

    Но независимо от това, какъв е вашият жизнен ритъм, продължителното водене на добре регулиран, умерен живот е абсолютно необходимо за поддържане на здравето ви. Ето защо ще ми бъде много приятно, ако може да откриете някои полез­ни моменти в моята всекидневна жизнена дейност.

    СУТРИН

    Събуждам се в 6 сутринта, като правя леки упражнения с ръце и крака, без да ставам от леглото. След като разклащам леко ръ­це и крака, ставам от леглото, отварям прозореца и вдишвам дълбоко свежия утринен въздух. Това ми позволява да заместя застоялия в дробовете ми въздух със свеж. После се връщам в леглото. Лягам по гръб и правя няколко леки упражнения, като последователно вдигам двете си ръце, дясната после лявата, а след това редувам повдиганията на краката; след този комплекс вдигам едновременно няколко пъти и двете си ръце, после и двата си крака. След това правя нещо подобно на ритмично раз­тягане, като бавно  активирам кръвообращението и лимфния ток.

    След като раздвижвам по този начин кръвта си, ставам от леглото и правя 100 каратистки замахвания – веднъж наляво и веднъж надясно, след това пет минути упражнявам разтягания на тялото.

    След като свърша утринните си упражнения, отивам в кухнята и бавно изпивам две-три чаши добра вода с темпера­тура около 21 градуса. След 20 минути, когато вече съм изпил водата и тя се намира във вътрешностите ми, консумирам све­жи плодове, богати на ензими, а 30-40 минути по-късно за­кусвам.

    Основното нещо, което ям на закуска, е кафяв ориз, смесен с пет, шест или седем вида зърна. Към това прибавям и попа­рени зеленчуци, нато (ферментирали соеви зърна), нон (суше­ни водорасли) и шепа обработени водорасли от вида вакаме.

    НА ОБЯД

    Малко след 11 часа преди обяд изпивам две чаши вода. Трийсет минути по-късно ям плодове.

    Обикновено много хора ядат плодове като десерт, но аз ви препоръчвам да ядете плодовете 30 минути преди ядене, винаги когато е възможно. Пресният плод, изобилстващ с ензими, се смила добре и яденето му преди обяд спомага за работата на гастроинтестиналната система и повишава кръвната захар, с ко­ето ви предпазва от преяждане.

    Дори и по време на основно ядене, ако консумирате несготвени храни, като например салата, вашето храносмилане ще е по-добро. Това е и причината първо да се сервира салата, а жи­вотинските протеини, като месо и риба, да съставляват основ­ното ядене. Ако хората не са в състояние да ядат зеленчуците съвсем сурови, съветвам ги, а и самият аз го правя – ям също така и сготвени зеленчуци. Ако обаче варите зеленчуците в го­реща вода, ензимите се губят. Така че ям зеленчуци или на па­ра, или бланширани за две минути.

    Обедът ми обикновено е от пакетирана вкъщи храна, която сам съм си приготвил. При случай излизам на обед с приятели, но обикновено ям домашно приготвения си обед, състоящ се от кафяв ориз и различни зърна.

    След като се нахраня, подремвам 20-30 минути. Като се от­пусна малко, умората от сутринта изчезва и мога да започна следобедната си работа с ясна глава.

    ВЕЧЕР

    След обеда се опитвам да не ям никакви закуски. Към четири и половина часа изпивам две чаши вода. Тридесет минути по-къс­но изяждам един плод, след което вечерям.

    Всекидневно ям много плодове. Смятам, че човек би тряб­вало да яде толкова плодове, колкото пожелае.

    За вечеря консумирам ястия от свежи продукти, незабавно след като са сготвени, и сдъвквам храната си наистина добре. Храната ми вечер не се различава много от сутрешната ми за­куска.

    Вкъщи се разговаря малко по време на хранене. Така е, за­щото се опитваме да дъвчим добре храната. Говорим, след като сме преглътнали залъка си. Важно е да се помни, че не трябва да се говори с пълна уста. Това не е само въпрос на добро въз­питание: то предотвратява навлизането на храна в дихателната тръба.

    Ако сте свикнали да пийнете след вечерята, нищо лошо, но аз се опитвам по възможност да не пия кафе или зелен чай. По-скоро предпочитам органичен билков чай, соба (чай от елда) или ечемичен чай. Що се отнася обаче до чая от елда или от ече­мик, трябва да помните, че печените им зърна трябва да се па­зят в добре затворен съд, за да се предпазят от окисляване. Ис­тината е, че е по-добре да се пие чай непосредствено след като зърната са опечени, но тъй като това трудно се прави в ангажи­раното ни всекидневие, трябва да имаме само малки количества чай и да изразходваме вече отворения пакет, колкото е възмож­но по-бързо.

    След като свърша с вечерята си, около 6-6.30 часа, повече не слагам никаква храна или вода в устатата си, преди да си лег­на пет часа по-късно. Когато ожаднявам през летните месеци, пия само толкова вода, колкото да задоволя жаждата си (приб­лизително 1 чаша), час преди да си легна. Но по-добре е да из­бягвате пиенето на всякаква вода късно през нощта.

    ПОДРЕМВАЙТЕ РЕДОВНО ЗА ПЕТ МИНУТИ

    След обед имам навика да подремвам 20-30 минути, но когато се почувствам уморен в други часове на деня, също се отпускам и затварям очи за пет минути, за да възстановя силите си.

    Най-важното при дрямката е да заемете отпуснато положе­ние. Често лягам по корем по време на тези петминутни под-рямвания, но ако умеете да се отпускате, можете да подремнете и на стол с вдигнати крака.

    Може да се учудите как след 20-30 минути умората се смъква от вас. Това петминутно отпускане действа много ефи­касно, защото позволява на тялото ви да се балансира (хомеостазата). Почивката и сънят възстановяват отслабените функции на цялото ви тяло – кръвообращението, лимфния ток, нервната система и вътрешните секреции.

    Защо кратката почивка подобрява телесната хомеостаза? Това е моя собствена теория, но вярвам, че за нея има основа­ние по следните причини:

    Когато сте будни и активни, това означава, че изразходвате повече ензими. Когато си почивате в отпуснато положение, раз­личните телесни функции също са в покой и не се изразходват ензими за различните дейности и движения. Ензимите имат въз­можност да работят в зоните на умора, за да подпомагат възста­новяването на енергията и на хомеостазата.

    Факт е, че ще се възстановите по-бързо, ако си починете само за пет или десет минути, когато ви се доспи или се умо­рите. Ако продължите да работите, когато сте уморен или сън­лив, няма да бъдете ефективни. Напоследък хората по местора­бота са започнали да осъзнават ползата от дрямката и на някои места са стигнали дотам да предвиждат места за почивка и пре­зареждане.

    Сънят играе извънредно важна роля в поддържането на те­лесния ритъм. Напълно разбираемо е, че добре регулираният живот е синоним на ранно лягане и ранно ставане. Ако времето за заспиване и събуждане, както и времето за хранене и подремване, е фиксирано, телесната хомеостаза няма да бъде натова­рена и по този начин ефикасно ще се ограничи излишното из­разходване на първоизточни ензими.

    Когато почувствате, че ви се доспива, тогава вероятно е най-хубавото време за сън за вас според телесния ви ритъм. Има хора, които са свикнали да взимат хапчета за сън, защото заспиват трудно, но тези медикаменти имат пряк ефект върху мозъка, така че са много опасни. Хапчетата за сън изтощават голям брой ензими в мозъка, което предразполага определената личност да развие сенилност (старческо слабоумие) или да се разболее от Алцхаймер. Ако употребявате редовно хапчета за сън и забележите, че започвате по-лесно да забравяте, това е опасен сигнал. Медикаментите при никакви обстоятелства не трябва да бъдат взимани небрежно.

    Няма да имате нужда от лекарства, ако водите добре регу­лиран живот и подремвате за ободряване и сила, когато ви се доспи през деня. Вашата телесна хомеостаза ще бъде в равно­весие и ще може да заспивате вечер по естествен начин.

Преглеждане на 1 съобщение (от всички 1)
  • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.