Грейпфрутът предпазва организма от рак и е смятан за един от най-здравословните плодове на планетата. Той е богат на ликопен, антиоксидант, който предпазва организма от формиране на ракови клетки. Американски учени са доказали, че грейпфрутът действа благоприятно върху нивата на кръвната захар. Също така, той помага за редуциране на тегло, затова не се притеснявайте да го включите във вашата всекидневна диета.

10255428_1117926814905423_9088121474131009157_nБогат на витамин С

Като член на семейството на цитрусовите плодове, грейпфрутът е чудесен източник на витамин С, който помага за укрепване на имунната система и намалява риска от грип. Като преобладаващ антиоксидант, витамин С предпазва тялото ни от оксидативния стрес и възпаленията, които от своя страна причиняват астма, артрит, рак и други автоимунни заболявания.

Грейпфрутът предпазва организма от рак

Грейпфрутът е богат източник на ликопен, вид каротеноидов пигмент, който му осигурява наситения червен цвят. Ликопенът също е силен антиканцерогенен агент, който работи срещу ДНК мутации, ракови образувания и тумори, почиствайки причиняващите рак свободни радикали. Ликопенът функционира най-добре с витамини А и C, които грейпфрутите съдържат.

Проучвания направени от американски и китайски учени доказват, че грейпфрутите съдържат биофлавоноида нарингенин. Нарингенин е полезно растително съединение, което помага да се възстанови повредено ДНК в човешкия организъм. Възстановяването на ДНК е важен фактор в профилактиката срещу ракови заболявания, тъй като забавя и спира размножаването на раковите клетки.

Помага за понижаване на холестерола

Грейпфрутът има положителен ефект върху холестерола показва изследване, извършено върху 57 пациенти, които току-що са преминали през коронарен байпас. Пациентите били разделени на три групи. В диетата на първата група включили червен грейпфрут, към диетата на втората група прибавили жълт грейпфрут, а диетата на трета група оставили непроменена (без грейпфрут).

Резултатите показали, че пациентите от първата група, консумирали червен грейпфрут са понижили холестерола си и нивото на триглицеридите много повече от колкото пациентите от втората група. И двете групи консумирали грейпфрут демонстрирали драстично намаляване на „лошия“ LDL холестерол и холестерола като цяло за един месец в сравнение с третата група.

12813962_1117926824905422_7522372692138586515_nПредпазва от артрит и може да бъде използван като антисептик

Грейпфрутът съдържа салицилова киселина, която разгражда неорганичния калций от организма, натрупващ се в хрущяла на ставите и водещ до артрит.

Екстракти от семената на грейпфрут могат да се добавят във вода и да се използва като антисептичен спрей за лечение на бактериални и гъбични инфекции.

Помага при отслабване

Грейпфрута, който е без мазнини, съдържа и редица ензими, които помагат при изгарянето на мазнините. Изследвания показват, че тези ензими променят нивата на инсулина, като по този начин засилват метаболизма, което от своя страна увеличава загубата на тегло.

Проучвания показват, че при по-малкото количество инсулин в кръвта след хранене, тялото по-ефективно използва храната за енергия и не я съхранява като мазнини. Учените смятат, че естествените съставки на грейпфрута, а не съдържанието на фибри спомагат при загубата на тегло, тъй като хората, които консумират сок от грейпфрут също губят телесна маса, независимо от липсата на фибри.

Здрава кожа

Грейпфрутите съдържат много високо количество на витамин А, който се бори срещу увреждане на кожата, което оксидативния стрес причинява. Това помага за запазването на адекватни нива на влага в кожата, като я предпазва от изсушаване, акне, псориазис и бръчки.

Консултирайте се с вашия лекар

Въпреки, че грейпфрута е полезен по толкова много начини, той има и отрицателна реакция върху определени видове лекарства, като тези, които се използват при депресия, алергии, гърчове, импотентност, високо кръвно налягане и сърцебиене. Когато искате да добавите различен вид храна в ежедневната си диета винаги е най-добре да се консултирате с вашия лекар.