През месец октомври – Световния месец за борба с рака на гърдата – в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна ще се извършват безплатни профилактични прегледи при мамолог. Прегледите са част от национална информационна кампания за профилактика на рака на млечната жлеза, научи ВитаминВ17.com.

Прегледите ще се осъществяват след предварително записване на датите 6, 7, 13, 14, 20, 21, 27 и 28 октомври от 13.30 до 14.30 часа на 10 етаж в Клиниката по гръдна хирургия на университетската болница. След запълване на графиците записванията ще бъдат преустановени.

Телефон за предварително записване – 052/978 660.

Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при жените в България. Той представлява около 30% от случаите на рак при жените в страните от Европейския съюз и е причина за 32% от смъртните случаи при хората с онкологично заболяване. В България всяка година диагнозата рак на гърдата получават около 3 800 жени, а около 1 200 умират от заболяването.

Най-сигурният начин за предпазване от рак на гърдата е мамологичното изследване на двете гърди. Именно чрез него заболяването би могло да се установи в начален стадий. А ранното му откриване гарантира неговото лечение.